Kıbrıs Araba Satın alırken nelere dikkat etmeniz gerekiyor?
KKTC'de araç almak bazen başa bela olabiliyor. Eğer Kuzey Kıbrıs'ta bir araba almayı düşünüyorsanız, işte dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları! Burada sıcacık güneş, tarihi yerler ve harika bir atmosfer var, ama araba işleri biraz farklı olabilir. Yeni bir araç alıyorsanız zaten çok büyük ihtimalle sorunsuz olacaktır. Fakat eski bir araç alıyorsanız dikkat etmeniz gereken bir kaç tane şey var.
KKTC Araba alım detayları
Kuzey Kıbrıs'ta araba alırken mutlaka dikkat etmeniz gereken detaylar vardır. Örneğin aracın güneş yanığının olmaması, fazla zorlanmış olmaması, motorun üfleme yapmaması gibi. Kuzey Kıbrıs doğası gereği çok sıcak bir yer olduğu için yazın arabaları hararet açısından çok zorlayabiliyor. Zorlanan arabalar kolayca su kaynatarak contalara zarar verebiliyor ve ileride çok daha büyük sorunlara yol açabiliyor.
Öncelikle dikkat etmeniz gereken şey, aracın tavanında güneş yanının olmaması. Güneş yanığı olmayan araçlar kapalı garajlarda saklanmış demektir. Eğer 10 yaşından büyük bir araç alıyorsanız mutlaka tavanı kontrol etmeniz gerekir. Güneş yanığı önemli bir detaydır. Çünkü ileride boyanmaz ise tavan kısmının bazı parçaları paslanabilir. Normalde yerel halk çok dikkat etmese de galericilerin en dikkat ettiği durumlardan bir tanesidir. Bu yüzden alacağınız aracın mutlaka güneş yanığının olmadığını, daha önce de güneş yanığından boyanmamış olduğuna emin olun. Özellikle koyu renkler yıllar içerisinde daha fazla sıcaklığı çektiği için daha kolay güneş yanığına sahip olacaktır.
KKTC Araç Evrakları
Bundan sonra dikkat etmeniz gereken diğer detay aracın evrakları. Aracın evraklarını mutlaka kontrol edin. Eğer eksik bir ödenmemiş vergi veyahut seyrüsefer varsa mutlaka bunları almadan önce ödettirin. Eksik vergiyi veya ödenmemiş seyrüseferi kabul etmeyin. Bazen ödenmesi gereken tutar, normalden çok daha az gözükebiliyor. Bu yüzden ödeyeceğiniz tüm vergi ve seferlerin önceki araç sahibi tarafından ödendiğine emin olun. Mümkünse araç için borcu yoktur, evrağı almaya çalışın. Zaten bilinçli bir araç sahibi bütün ödediği seyrüsefer ve vergi tutarlarını belge olarak saklar. Bu yüzden bütün vergileri ve seyrüsefer belgelerini kontrol edin.
İkinci detayımız aracın sigortası. Aracın mutlaka devam eden bir sigortasının olduğuna emin olun. Sigortası yoksa mutlaka bunu araç sahibine yaptırmaya çalışın. Çünkü trafik sigortası zorunlu bir şeydir. Aracı aldığınızda sigorta yoksa ve polis sizi durdurursa mutlaka bunun için size bir ceza yazar. Aracın satışını daha almamış sadece muhtardan almış olsanız bile o cezayı siz ödersiniz. Bu aralar ceza fiyatları da pek iç açıcı değil.
Eğer baktığınızda tüm evraklar tam gözüküyorsa endişe etmenize gerek yoktur. Aracın muayene tarihini mutlaka kontrol edin. Eğer yakın bir zamandaysa mutlaka bunun problem olacağını belirtin. Ama 1-2 aydan uzun bir süre daha muayenesi gelmiyorsa o zaman sorun olmayacaktır.
Ayrıca kontrol edebileceğiniz diğer bir şey, aracın ruhsatının değişip değişmediğidir. Aracın ruhsatı eskiyse ve eski sahiplerini görebiliyorsanız bu sizin için her zaman çok büyük bir avantajdır. Çünkü aracın kaç sahip değiştirdiğini çok net bir şekilde görebilirsiniz. Eski sahiplerinin isimleri net bir şekilde ruhsatta yazması gerekir. Eğer yazmıyorsa, yani ruhsat değiştirilmişse sonradan kayıp diye yeni ruhsat alınmışsa, mutlaka aracın eski sahiplerini sorun. Çok el değiştirmiş, arabalar sorunlu olabilir. Daha önce araç kiralama işinde kullanılmış olabilir. Bunları gizlemek için ruhsat değişikliği talep edilmiş olabilir. Bu yüzden araç sahiplerini öğrenmek mutlaka elzem bir durumdur.
Kıbrıs'ta araba alırken dikkat edilmesi gereken şeyler
Mutlaka güvendiğiniz bir ustaya arabayı gösterin. Bunun dışında mutlaka güvenmediğiniz bir ustaya da gösterin. Mümkünse aracın kendi ustası olması daha mantıklı olur. Yani eğer Volkswagen bir araç alacaksanız mutlaka volkswagen'in yetkili servisine götürün. Eğer aracın yetkili servise Kıbrıs'ta yoksa mutlaka Kıbrıs'ta o markaya bakan bir usta vardır. 2 tane ustadan ayrı ayrı görüş almak her zaman için sizi sağlama alacaktır. Çünkü genelde tanıdık ustalar araca detaylı şekilde bakmaz. Eğer karşınızdaki satıcı birazcık çakallık yapmak isterse, motoru üfleyen bir araca kalın yağ koyarak kısa süre için problemi çözmüş gibi gösterebilir. Veya ilerde sorun olacak bir problemi gizlemeye çalışabilir. Ama gerçek bir usta araca baktığımda bunların olup olmadığını anlar ve size söyler. Eski araç almak Kıbrıs'ta gerçekten çok tehlikeli bir iştir. Özellikle farklı şehirden bir araç alıyorsanız mutlaka kendi şehrinizde bir ustaya gösterin. Bunun sebebi sizin şehrinizdeki ustanın motoru daha iyi biliyor olması değil, uzun yolda bir arıza çıkartıp çıkarmadığını görmek içindir.
Özellikle 15 yaşını geçmiş araçlarda uzun yolda giderken yüksek viteste ve düşük devirde tam gaz yaptığınızda gaz kesmemesi gerekir. Bu aslında kimsenin dikkat etmediği önemli bir detay. Çünkü sıcak bir ikliminde olan arabalar yazın su kaynatabilir. Su kaynattığınız da ise olacak ilk şey contaların yıpranması ve silindir içerisine su ve yağ girmesidir. Bu tarz durumlarda uzun yolda düşük devirlerde araç tekleme yapar. Tekleme yapan araç ileriki sene içerisinde hiçbir şey istemese bile mutlaka ileride o problemi çıkartacaktır. Yağ çubuğunu çektiğinizde buhar şeklinde bir üfleme yapmıyorsa ve egzozdan duman atmadığına emin olduğunuzda karşınıza çıkabilecek en önemli problemleri atmışız demektir.
Bunlar dışında kontrol etmeniz gereken üçüncü en önemli şey elektrik aksamı. Özellikle alman ve Avrupa arabalarında, elektrik aksamı çok büyük sıkıntı olabiliyor. Bunun için mutlaka aracı iyi bir elektrik ustasına gösterin. Araca bir cihaz bağla atarak geçmişteki problemlerini vs görün. Zaten herhangi bir sensörde bir hata veyahut da başka bir şey varsa araca bağlanan cihaz, bunları arıza ışığı yanmasa bile size söyleyecektir.
KKTC Araba test sürüşü
Test sürüşü yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç şey var. Özellikle Kuzey Kıbrıs'ın yolları çok kötü olduğu için araçların ön takımları çok kısa sürede dağılıyor. Bunları güneş yanığı için götürdüğünüz kaportacı ustasına göstererek bu takımların değişip değişmediğini kontrol edebilirsiniz. Fakat genelde ön takımlar eski arabalarda mutlaka değişmesi gereken şeylerdir. En azından salıncak burçları değişmelidir. Fakat araç hor kullanılmamışsa eski şekilde kalabilir. Bunu test etmenin en iyi yolu yolda bir çukura girmektir. Eğer çukura girdiğinizde süspansiyonlardan veyahut da süspansiyonların bağlı olduğu yerlerden ses geliyorsa bunları mutlaka bir ustaya gösterin. Yolda 20-30 da giderken direksiyonu küçük küçük sağa sola çevirerek direksiyonda boşluk olup olmadığını kontrol edin. Frenleri mutlaka dibine kadar basarak gidiyor mu diye kontrol edin. Eğer gidiyorsa fren sisteminde bir sıkıntı olabilir. Fren sistemi de sıkıntı varsa mutlaka acilen bir ustaya gösterin.
Frenlerde diğer dikkat etmeniz gereken şey sertleşip sertleşmediğidir. Hava koşullarından ötürü bazen frene basılı şekilde aracı kapattığınızda freni sert bulabilirsiniz. Fakat normalde aracın motoru çalışıyorken frenin asla sertleşmemesi gerekir. Aracın frenini birazcık pompalayarak bunu test edebilirsiniz. Üçüncü, dördüncü basınçtan sonra ufaktan sertleşip hemen yumuşuyor olsa bir sorun yoktur. Yeni arabalarda bu problem ve neredeyse hiç karşılaşmazsınız. Fakat eski arabaları kontrol etmekte yarar vardır.
Test sürüşünde mutlaka aracın bakımlarının zamanında yapılıp yapılmadığını sorun. Hangi yağı kullandıklarını sorun. Aracın sahibi hangi yağ kullandığını çok net bir şekilde hatırlıyorsa endişelenecek bir şey yoktur.
Kuzey Kıbrıs Araç Devri
Kuzey Kıbrıs'ta araç devir işlemleri normalde muhtarlar veyahut da noterler üzerinden gerçekleşir. Özellikle köy gibi bir yerde araba alacaksanız, devir işini köyün muhtarı yapacaktır. Araç sahibi ebrar imzalamadan parayı atmayın. Bu kısmı muhtar idare edecektir. Evraklar doldurulup araç teslim alındıktan sonra en kısa sürede yetkili KKTC dairesine giderek, Aracın devrini yaptırın. Çünkü muhtarın verdiği kağıt belirli bir süre için geçerlidir. Bu süreyi geçerseniz polis çevirmesine ceza yiyebilirsiniz. Cezaya memek için mutlaka aldığınız gün aracın devrini yaptırın.
Aracın devrini yaptıktan sonra sigorta şirketlerini arayarak aracı devraldığınızı belirtin. Aracın devam eden bir kaskosu varsa mutlaka gidip kendi isminizi ve kimliğinizi kaydettirin. Çünkü devralınmış, sigorta ve kasko ileride size kaza yaptığınızda bir sorun olabilir. Bu durumla karşılaşmamak için mutlaka aldığınız gün sigorta şirketini arayın. Aracın sahibine güveniyorsanız, bakımı zamanı geldiğinde eğer güvenmiyorsanız, aldığınız gün bakım yaptırmaya çalışın. Bunun sebebi aracın bakımını yaparken önceki bakımda kullanılan yağı ve filtreleri görebilecek olmanızdır. Eğer olması gerekenden farklı bir yağ kullanılmışsa hemen satıcıya ulaşarak aracın ilerideki problemlerini karşılamasını isteyebilirsiniz. Aracı iade etmeyi talep edebilir farklı durumlarda mahkemeye başvurduğunuzda aracı yeni aldığınız için haklı bulunma olasılığınız epey bir artacaktır.
Devir işlemlerinden sonra eğer bir sorun yoksa hayırlı olsun, artık yeni bir araç sahibisiniz. Kuzey kıbrıs'ta araç alıp satmak güven işidir. Aynı şehirde olduğunuz bir satıcı size satmak istemiyorsa, bunun altında mutlaka bir şey arayın. Her zaman olmayabilir fakat araçlar aldıktan sonra kullanım şeklinin sebebine bağlı olarak arıza çıkartabilirler. Bu yüzden aynı şehirde size birisi aracını satmak istemiyorsa almayın. Aracı aldıktan sonra direk sorun çıkarsa satıcının bunu bilmemesi imkansızdır. Mutlaka o problemle karşılaşmış olması gerekir. Eğer size güven vermiyorsa, aracı çok irdelemeden farklı bir araç bakın.
Eğer tercih ettiğiniz araç yeni bir araçta çok büyük ihtimalle zaten bir sorun çıkmayacaktır. Yeni araçlarda genellikle gümrük sıkıntısı olabiliyor. Evrakları tam olmayabiliyor. Fakat bu kontrol edilmesi çok daha kolay bir şey. Aradığınızda bütün geçmişine ulaşabiliyorsunuz. Buna nazaran aracın arıza çıkartması çok daha kesin olmayan bir durum. Böyle durumlarda aracın kullanım şeklinden ötürü arza çıkarttığı yoksa bu arızanın önceden mi olduğunu anlamanın yolları vardır. Örneğin yağ kaçağı varsa mutlaka daha önceden yağ kaçağının oradaki yerlere yağın sıçramış olması gerekir. Siz aldığınızda tertemiz ise, Muhtemelen satıcı bunu önceden biliyordur. Fakat aldığınızda kirli ve yağ birikintisi yoksa, Siz aldıktan sonra yağ kaçağı varsa bu muhtemelen kullanım şeklinin değişmesinden ötürüdür.